fbpx

Karoliina – Taikamäen tilan perustaja

Olen Takamäen Karoliina. Asun ja työskentelen unelmieni tilalla, Voimavaratila Taikamäessä.

Minulla on erityisopetuksen koulutustausta sekä vuosien työkokemus erityisryhmien opettamisesta ja ohjaamisesta. Olen työskennellyt erityistä tukea tarvitsevien lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän perheidensä parissa peruskoulun ala- ja yläluokilla sekä erityislasten perheille suunnatuilla sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskursseilla.

Erityisosaamistani on:

  • Lasten ja nuorten sosioemotionaalisen kasvun tukeminen
  • Nepsy-oireisten sekä autismin kirjon henkilöiden tukeminen
  • Draama- ja taidekasvatus
  • Osallisuuden tukeminen positiivisen pedagogiikan keinoin
  • Luonnon hyvinvointivaikutusten asiantuntijakoulutus (meneillään)

Näistä muodostuu Taikamäen ammatillisen ja tavoitteellisen toiminnan ydin – tukea tarvitsevien henkilöiden osallisuutta tukeva eläin- ja luontoavusteinen toiminta, jossa voidaan hyödyntää myös taidelähtöisiä menetelmiä.

Eläinten parissa olen toiminut aina. Lapsuudessa tärkeitä perheenjäseniä olivat kissat ja koirat, ja pääsinpä jossain vaiheessa päivittäin rapsuttelemaan ja hoitamaan myös lampaita ja ponia. Kesät vietinkin lammaslaitumella istuskellen, lukien lampaille kirjoja ääneen. Myös hevosten kanssa sain touhuta useamman vuoden ajan. Voimaannuttavat kokemukset eläinten kanssa toimiessa ovat olleet minulle merkityksellisiä jaksamisen vahvistajia toisinaan raskaassakin arjessa – aivan pienestä lapsesta tänne aikuisuuteen saakka.

Perheeseeni kuuluu avopuolison ja pienen pojan lisäksi kaksi kissaa ja koira Ninja, jonka voit halutessasi päästä näkemään Taikamäen tilalla. Lisäksi tuvassa vipeltää vaihtuvia sijaiskotikissoja paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä.

eläinavusteisuus

Taikamäen eläimet

Naudat

Nautoja Taikamäessä asuu kaksi: lehmä Kuningatar sekä härkävasikka Pekka-poika. He ovat muuttaneet Taikamäkeen rescue-eläiminä syksyllä 2018.

Pekka-Poika

Pekka-Poika

Syntynyt 6.8.2018

Pekka-Poika saapui Taikamäkeen samalla kyydillä Nyytin kanssa, ollessaan aivan pikkuriikkinen vasikka. Sonnivasikoita kun ei maitotilalla tarvita, olisi Pekka päätynyt isoksi kasvettuaan teuraaksi. Nykyisin Pekka on reipas ja iloinen vasikka, joka tulee toimeen kaikkien kanssa - ihmisistä aina vuohipoikiin saakka.

Kuningatar

Kuningatar

Syntynyt 29.3.2013

Kuningatar saapui Taikamäen tilalle lokakuussa 2018. Sillä oli ollut paha utaretulehdus, minkä vuoksi se ei enää tuottanut riittävästi maitoa. Jotta Kuningatar sai jatkaa vielä elämäänsä, se muutti Taikamäkeen Nyytin ja Pekan kaveriksi. Kuningatar on kiltti ja rauhallinen rouva, joka rakastaa harjattavana oloa yli kaiken. Kun Kuningattareen tutustuu, on se äärimmäisen uskollinen ja lempeä eläinystävä.

Lampaat

Lampaita Taikamäessä asuu tällä hetkellä viisi. Lampaat tulivat elokuussa 2018 tiloilta, joissa niitä ei enää voitu pitää.

Pimu

Pimu

Syntynyt 23.4.2012

Pimu saapui Taikamäkeen yhdessä ystäviensä Oilin ja Nisun kanssa elokuussa 2018. Nämä uuhet olivat eläneet isohkossa laumassa, eikä niillä ollut juurikaan rapsuttelu- ja hellittelykokemusta ihmisistä. Vieläkin Pimu valitsee tarkoin, kenen luokse suostuu rapsuteltavaksi. Me kunnioitamme Pimun tahtoa ja annamme sen valita, haluaako olla ihmisten parissa vai touhuilla omiaan.

Nisu

Nisu

Syntynyt 24.4.2016

Nisu saapui Taikamäkeen yhdessä ystäviensä Oilin ja Pimun kanssa elokuussa 2018. Nämä uuhet ovat ahvenanmaanlampaita. Nämä kolme lammasta olivat eläneet isohkossa laumassa, eikä niillä ollut juurikaan rapsuttelu- ja hellittelykokemusta ihmisistä. Nisu on porukan nuorin ja ihmisrakkain lammas. Nisu osaakin ottaa ilon irti - kaikesta! Mennessämme lampaiden luokse on Nisu yleensä ensimmäisenä vastassa rapsutuksia odottamassa.

Sara

Sara

Syntynyt 14.8.2012

Sara haettiin Taikamäen tilalle eräältä paimennustilalta yhdessä ystävänsä Ingridin kanssa elokuussa 2018. Ne eivät sopineet kovin hyvin paimennuskäyttöön, sillä olivat liian kesyjä! Meille tällaiset kesylampaat taas sopivat erittäin hyvin. Sara rakastaa rapsuttelua, ja paras kohta löytyykin etujalkojen edestä. Huomaat osuneesi oikeaan rapsuttelukohtaan, kun Sara silminnähden rentoutuu ja silmät alkavat lupsua kiinni! Rapsuteltavana ja halittavana Sara viihtyisikin vaikka koko päivän.

Oili

Oili

Syntynyt 25.3.2013

Oili saapui Taikamäen tilalle yhdessä ystäviensä Pimun ja Nisun kanssa elokuussa 2018. Nämä uuhet olivat eläneet isohkossa laumassa, eikä niillä ollut juurikaan rapsuttelu- ja hellittelykokemusta ihmisistä. Oili on lähestynyt ihmisiä hitaasti ja harkiten, mutta luottavaisuus kasvaa tasaisen varmasti. Oili on rauhallinen ja lempeä lammas, joka viihtyy oman laumansa parissa kaikkein parhaiten. Pimun tavoin Oili saa valita, haluaako olla ihmisten rapsuteltavana vaiko siirtyä kauemmas tarkkailemaan ihmisten touhuja.

Ingrid

Ingrid

Syntynyt 8.3.2016

Ingrid saapui Taikamäen tilalle yhdessä toverinsa Saran kanssa elokuussa 2018. Ingrid on rodultaan ahvenanmaanlammas. Ingrid on kaikille ystävällinen lammas, joka on yleensä ensimmäisten joukossa tutustumassa uusiin ihmisiin. Uteliaan luonteensa lisäksi Ingrid on melkoinen hassuttelija, joka rakastaa pomppimista ja juoksupyrähdyksiä!

Vuohet

Väinö

Väinö

Syntynyt keväällä 2018

Väinö saapui Taikamäkeen marraskuussa 2018 yhdessä veljensä Veken kanssa. Väinö ja Veke tulivat Taikamäen tilalle paikasta, jossa niitä ei enää voitu pitää. Väinö ja Veke ovat molemmat rupukkeja, eli kastroituja urosvuohia. Vuohet kastroitiin niiden tultua Taikamäen tilalle.
Väinö on kiltti, mutkaton, päättäväinen ja utelias. Siltä ei koskaan lopu mielenkiinto tutkia ympäristöä, ja ihmisten luokse Väinö hakeutuu aina ensimmäisenä. Kun parkkeeraat Taikamäen tilan pihaan, pomppaa Väinö aidan yli ja juoksee tervehtimään tulijoita. Varaudu rapsutusähkyyn tämän kanssa.

Veke

Veke

Syntynyt keväällä 2018

Veke saapui Taikamäkeen marraskuussa 2018 yhdessä veljensä Väinön kanssa. Väinö ja Veke tulivat Taikamäen tilalle paikasta, jossa niitä ei enää voitu pitää. Ne ovat molemmat rupukkeja, eli kastroituja urosvuohia. Vuohet kastroitiin niiden tultua Taikamäen tilalle.
Veke utelias ja kiltti, mutta hieman varauksellisempi kuin veljensä Väinö. Veke nauttii rapsutuksista, mutta tykkää seurata touhuja myös sivummalla. Vuohien tapaan myös Veke on pohjattoman utelias, eli Veke tutkii tarkkaan aivan kaiken uuden ja kiinnostavan!

Kanat ja kukot

Taikamäessä viipeltää moninainen määrä kanoja. Vanhimmat kanat ovat kuoriutuneet vuonna 2017, nuorimmaiset keväällä 2019. Kukkoja meillä taapertaa myös useampi. Yhteensä kanoja ja kukkoja on noin parikymmentä. Ne ovat kaikki ihmisystävällisiä, mutta varsinaisia sylikanoja meillä ei ole. Kanat eivät juuri välitä sylittelyistä ja silittelyistä, vaan ne seurustelevat erilaisilla äänillä ja eleillä. Kanojen seuraaminen onkin varsin kiehtovaa, ja siinä puuhassa kuluu äkkiä tovi jos toinenkin.

Koirat ja kissat

Ninja (Ehdottomasti Sydän Paikallaan)

Ninja (Ehdottomasti Sydän Paikallaan)

Syntynyt 23.05.2018

Ninja on energinen, kaikkia rakastava ja ikiystävällinen mudi, joka tulee toimeen jokaisen ihmisen kanssa. Ninjan lempipaikka on kainalo, ja lempipuuhaa on juosta täysiä metsässä. Ninja ilmoittaa vieraiden tulosta äänekkäillä haukahduksilla, mutta tervehtii kaikkia hyvin ystävällisesti.

Edesmenneet

Nyyti

Nyyti

Syntynyt 20.3.2015

Nyyti menehtyi keväällä 2019 kohtalokkaaseen onnettomuuteen, jonka seurauksena murtui lonkkaluu. Jäimme kaipaamaan Nyytin suurta persoonaa - laidunna rauhassa ikivihreillä niityillä!

Nyyti oli utelias ja jääräpäinen rouva, ja erittäin perso herkuille. Suosikkiherkkua olivat syksyiset omenat, joilla on ikävä kyllä kovin rajoitettu saatavuus. Nyyti saapui Taikamäkeen elokuussa 2018 maitotilalta, sillä Nyyti ei enää tiinehtynyt toivotusti. Teurasauto olisi odottanut vain parin tunnin kuluessa uutta kyytiläistä, mikäli Nyytiä ei olisi otettu Taikamäkeen asumaan. Parsinavetan kasvatilla olikin suuri elämänmuutos kuluneen syksyn aikana, kun piti sopeutua elämään vapaana laitumella ja tilavassa karsinassa. Viimeiset kuukautensa Nyyti sai elää onnellisena pienessä laumassaan.

© Copyright Voimavaratila Taikamäki 2018 • Ulkoasu Pii&Waak